Skip to main content

Weetjes

Verzorgingstips

Bezorg jouw boeket een lang vaasleven met volgende tips:
 • Plaats jouw boeket niet in direct zonlicht, in de warmte of in de tocht.
 • Zet de bloemen niet in de buurt van de fruitschaal. Fruit produceert een bepaalde stof die de bloemen sneller laat verwelken.
 • Zorg voor een propere vaas en proper water.
 • Ververs om de 2 dagen het water.
 • Knip de stelen af en toe 2 cm schuin bij.
 • Verwijder blad dat in contact komt met het water in de vaas.
 • Verwijder verwelkte bloemen.
 • Voeg een zakje bloemenvoedsel toe aan het water.

Voordelen

Voordelen van bloemen

Naast het feit dat bloemen gewoon mooi zijn om je interieur op te fleuren, hebben ze ook nog een heel aantal andere voordelen:

 • Ze houden je gezond. Bloemen zuiveren gifstoffen uit de lucht en zorgen voor vochtigheid. Zo houden ze je huid en sinussen gehydrateerd en verkleinen ze de kans op verkoudheden en droge hoest.
 • Ze verbeteren je stemming. Wanneer mensen bloemen krijgen/zien, gaan ze positief denken. Een effect dat dagenlang kan aanhouden volgens onderzoekers.
 • Ze verminderen stress en angstgevoelens en laten je beter op je gemak voelen.
 • Ze wekken creativiteit op. Hun kleuren en geuren stimuleren de geest en zorgen voor focus en concentratie.
 • Ze helpen je genezen. Ziekenhuispatiënten die naar planten en bloemen kijken hebben een lagere bloeddruk en minder pijn en angst. Ze voelen zich positiever en ervaren een betere verzorging. Dit zijn allemaal factoren die het herstel bevorderen.
 • Ze zorgen voor betere relaties. Uit onderzoek blijkt dat mensen meer empathie vertonen en vaker geneigd zijn om anderen te helpen, wanneer zij vaker in contact komen met bloemen.
 • Ze verbeteren je geheugen. Doordat geuren van bloemen vaak sterk gelinkt zijn aan herinneringen, ontgrendelen ze het mechanisme in ons brein dat het geheugen regelt.

Waar komen onze bloemen vandaan?

Eén van onze belangrijkste pijlers:  Wij gebruiken duurzaam en ecologisch bewust geteelde snijbloemen. Maar wat betekent dat nu eigenlijk? En waar komen deze bloemen dan vandaan? Dat lees je hier!

Een algemeen erkende definitie van duurzaamheid is te vinden in het Brundtland-rapport: “Sustainable development is development that meets the need for the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs.”

Duurzaamheid betekent letterlijk vooreerst dat je product lang genoeg meegaat. Uiteraard kan je niet om de vergankelijkheid van verse bloemen heen, maar indien goed geconditioneerd en verzorgd, heb je van jouw boeket minstens een week geniet. Verzorgingstips vind je op onze website en in een voorgaande post. Droogbloemen zijn dan weer een uitstekend voorbeeld van duurzaamheid, daar zij zeer lang hun kleur behouden. Als een product lang meegaat, wil dit zeggen dat er zo min mogelijk grondstoffen worden verbruikt, hetgeen het milieu ten goede komt.

Duurzaamheid betekent ook dat je product mensvriendelijk is geproduceerd. Dit wil zeggen, dat de mensen die de bloemen telen, dit in goede & gezonde omstandigheden kunnen doen en daar een passend loon voor krijgen.

Duurzaamheid betekent tot slot dat je product milieuvriendelijk is geproduceerd, waarbij zowel mens, dier als natuur zo min mogelijk belast of beschadigd worden. Het gebruik van sproei- of gifstoffen wordt geweerd. Onkruid of ongedierte worden manueel of op een natuurlijke manier bestreden.

De bloemen die we gebruiken voor onze bedrijfsboeketten, komen vooreerst van onze eigen plukweide  aan tuincentrum Braeckman, waar Tom met respect voor het milieu de mooiste snijbloemen teelt. Tom won vorig jaar niet voor niets de groene pluim van Laarne. Aanvullend hebben we een samenwerking met Reina van @Besenbloem en met Lies van @fleurcouleur, voor zowel verse- als droogbloemen. Gezien zij enkel biologische producten aanleveren, is duurzaamheid daar gegarandeerd. We bekijken ook nog andere samenwerkingen met lokale telers, o.a. Ruth van @Lent.

In het laagseizoen, wanneer de lokale bloemenweides in hun nodige winterrust gaan, zijn we genoodzaakt om snijbloemen in te kopen. Want naast lokaal geteelde droogbloemen, willen we ook verse bloemen blijven aanbieden. Maar hoe doe je dit dan zo ecologisch verantwoord als mogelijk? Wel, we hanteren voor onszelf daarin enkele normen waar we niet van afwijken. We kopen enkel bloemen in met een eco-label (zolas bijvoorbeeld planetproof en mpsa+) of we garanderen dat we de bloemen enkel laten aanleveren uit buurlanden van België, dit om onze ecologische voetafdruk te beperken.

Met onze duurzaamheidspijler trachten we de eco-bloemenwereld stukje bij beetje wat groter te maken en willen we jou inspireren om het zelfde te doen! Dit is een keuze die we zeer bewust maken en ook transparant naar jou, onze klant, willen communiceren.

Door de aankoop van een bloemenabonnement van Plan B (oekee) draag jij hier alvast jouw steentje aan bij!